Kondiční testování i fundamenty tvorby kádru pro MS. Trenér Štancl hodnotí kemp v Kutné Hoře

Hlavní trenér výběru do 19 let Ladislav Štancl na kempu v Kutné Hoře | foto: Český florbal

Národní tým do devatenácti let absolvoval několikadenní tréninkový kemp v Kutné Hoře. Trenér Ladislav Štancl prozradil nejen detaily týkající se průběhu samotného soustřední, ale třeba také to, v jaké fázi je příprava a tvorba týmu směrem k mistrovství světa.


Máte za sebou kemp v Kutné Hoře. Panuje spokojenost s jeho průběhem?
O průběhu i náplni jsme s hráči po hodnocení mluvili a slovo spokojenost jsem použil, ale ne ve smyslu, že tam už jsme na té top úrovni. Pokud bychom v téhle fázi cyklu začali být spokojení, byl by to začátek konce. Stihli jsme projít všechna herní témata, což bylo vzhledem k délce kempu a počtu tréninků velmi rychlé a intenzivní. A teď je čas, kdy to musíme odpracovat mimo společně strávené chvíle. Stihli jsme vše, co bylo v plánu a teď na to musíme navázat dál.

Jaký byl přístup hráčů včetně těch, kteří nemají zkušenosti z posledních dvou herních akcí?
Přístup hráčů byl takový, jaký na reprezentační akci být má, ale v rámci týmové komunikace jsme řešili, že takový přístup potřebujeme i mimo společné akce, protože tam vnímáme ještě rezervy v přebírání zodpovědnosti nejen každý za sebe, ale i za tým. A to především ze strany hráčů, jejichž ten tým je. Hráči, kteří neměli zkušenosti, dostali prostor se nám ukázat. Někdo jej využil a řekl si o další šanci, jiní ne. To je fakt. Zároveň je vždy v takovém případě nutná velká aktivita hráče, aby vše dohnal a byl dostatečně zorientovaný v tom, co máme již nastaveno. To souvisí s onou individuální odpovědností, o které jsme mluvil výše.

Co všechno jste za dobu trvání kempu zvládli? Na čem jste nejvíce pracovali?
Nosným tématem kempu byla útočná fáze a hra na míčku, kterou jsme prošli ve všech herních pásmech. Na každé pásmo tak byla určena jedna tréninková jednotka a nakonec jsme chtěli vše propojit. Hráči dostali v krátkém čase velké množství informací a nyní bude potřeba vše dobře ukotvit i v rámci znalosti playbooku, který v průběhu léta dostanou.

Hráči hned první den absolvovali testování, co vám výsledky ukázaly?
Rozhodli jsme se testy zařadit, jelikož jsme nebyli úplně spokojení s výsledky testování na konci dubna. Řada hráčů testování ani neabsolvovala, jelikož byli vytížení v klubu nebo nebyli 100% připravení po náročném play-off. Výsledky nám ukázaly celkový progres, který je ale začátkem toho, kde hráče potřebujeme mít. Tým i jednotlivci od nás dostali a slyšeli zpětnou vazbu a teď je na nich, zda se na požadovanou úroveň dostanou. My jsme jim maximálně k dispozici. 

S hráči pracujete také na rozvoji týmové dynamiky, jak se tým celkově posunul za ten první rok v této oblasti a co ještě musí zlepšit?
Tým se posunul určitě hodně. Zlomový v tomto ohledu byl turnaj ve Švýcarsku, kde došlo k přenastavení některých procesů, vyříkání si toho, jak si představujeme vzájemné fungování a efekt byl na tomto kempu vidět, což je pozitivní. Na druhou stranu stále pracujeme na tom, abychom jako tým byli opravdu 100% připravení na každý moment, a to vyžaduje vysokou míru sebereflexe, disciplíny i ochoty jít mimo komfortní zónu od každého člena.

Kempem vám de facto začala poslední fáze příprav před mistrovstvím světa. V jaké fázi nyní jste?
Jsme ve fázi, kdy do mistrovství zbývá 10 měsíců, ale my před sebou máme tři společné vícedenní akce a dva tréninkové dny. Takže už není čas na zkoušení či experimenty, ale musíme věci posouvat tak, abychom se již nemuseli vracet ani o krok a naopak vše posouvali stále dopředu. To klade na hráče vysoký nárok v tom, jak se připraví na kemp, jak se vzájemně budou podporovat či kontrolovat v plnění týmových povinností a nastaveného procesu. 

Jak nyní přemýšlíte o kádru směrem k dalším reprezentačním akcím a MS?
Tvoříme určitě vazby mezi hráči, vnímáme, v jaké kombinaci to funguje a v jaké naopak ne a už budeme přemýšlet i směrem k tvorbě. Kádr se již výrazně zužuje a prostor na reprezentačních akcích dostanou opravdu jen ti, co budou 100% připravení po všech stránkách.

Co všechno ještě musíte směrem k šampionátu vyladit?
Všechno (úsměv). Vážně, je toho opravdu hodně. Od detailní znalosti playbooku a herních situací, přes speciální situace, které budeme trénovat v závěru cyklu až po vazby v týmu jednotlivé role, aby na nich hráči mohli pracovat dostatečně dopředu. 

Čekají vás nyní znovu herní akce. Jak se chcete jako tým na hřišti prezentovat?
Ještě před EFT nás čeká kemp v září, kde chceme propojit obranná a útočná herní témata, která jsme prošli na předchozích dvou kempech. A již to budeme směřovat k detailním herním situacím. Na hřišti je pro nás pak klíčové, abychom vždy viděli to, co jsme si stanovili a ověřili si, že jsme schopní to na hřiště přenést.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se